>> Rezultati  >> 2006

9.MARATON LAĐA - 12.8.2006.godine

Opis...

Kiša koja je padala cijelu noć i većim dijelom dana umalo je upropastila ovaj prelijepi spektakl. Zadnjih 3 sata uoči početka nebo se smilovalo i nije bilo kiše iako su tmurni oblaci cijelo vrijeme prijetili. Zbog kiše i opasnosti uništenja skupocjene opreme organizator nije uspio iznajmiti jaki razglas kojim bi se obavještavali natjecatelji i gledatelji o zbivanjima uoči starta maratona te je dijelom došlo do sitnih propusta (mimohod i slično).

U 14 sati, ispred hotela Narona održan je izbor startnih pozicija prema rezultatima utrka za startne pozicije iz Opuzena prije tjedan dana. Istodobno se vršio i ždrijeb zastava sponzora lađa koje su ekipe bile dužne postaviti na jarbolu ispod zastave ekipe. Nakon toga prišlo se ždrijebanju lađa. Izvlačenje je vršio predsjednik HVS Marinović. U plastične loptice umetnuti su papirići sa brojevima lađa od 1 do 16 koje su do sada izgrađene. Lađe su dobile ekipe koje su ostvarile plasman od 1. do 17.mjesta na maratonu 2005.godine. Svaka lađa ima utisnut serijski broj na provi i krmi lađe. Odlukom većine nazočnih, jedna lađa nije bila u bubnju već je automatski pripala 17. ekipi sa prošlog maratona, ekipi Južnjaka. Riječ je o lađi koja je dijelom odudarala od ostalih (izbrušena i stanjena kobilica te dio trupa) a koju je vozila jedna od ekipa na maratonu 2005.godine (Donjani Donji).

Uoči starta na obale Neretve natiskalo se 20-ak tisuća gledatelja a cijelom rutom i na cilju ukupno je maraton pratilo oko 70 000 gledatelja. S obje strane ceste maraton su pratile kolone automobila zbog čega je došlo do zastoja u prometu. Navijački vlak HŽ, posebno organiziran za ovu utrku pratio je maratonce većim dijelom staze. Tijekom maratona kroz sva neretvanska mjesta kojim je prolazila staza maratona izašao je velik broj ljudi koji su pjevali, bubnjali, gorile su i baklje, zvonila crkvena zvona sa svih crkava, ukratko atmosfera koja se ne može opisati nego samo doživjeti.

Start maratona kasnio je i oglašen je tek u 17.30 minuta jer se brodovi nisu dovoljno odmakli i ignorirali su upozorenja i upute organizatora.

Već prvih desetak metara na startu utrke izdvojila se ekipa Pruda u odnosu na ekipu Bacine ali su potom posustali. Manje spremnim ekipama teško je izdržati u takvom ritmu i već nakon stotinjak metara padaju. Parićar Zagreba i veslač Staševice se sudaraju. U razini Robne kuće Mercator došlo je do bliskog susreta brodova i lađa. Brodovi su zauzeli polovicu rijeke te je lađarima u silovitom naletu preostalo da se zbiju uz uski lijevi kraj rijeke zbog čega je došlo do sudaranja lađa i onemogućavanja veslanja. Nastao je jedan opći krkljanac. Srećom, nije bilo fizičkih obračuna jer se tu ništa nije moglo učiniti. Kako se dalje išlo i brodovi raširivali stvarao se prostor za dalje natjecanje.

Citat Nevena Kovačevića, predsjednika Udruge lađara za Radio-Delta u izravnom prijenosu tijekom maratona: „Ovo sto se danas dogodio na Neretvi ovo je sramota brodova, ako lađari kažu sutra da više ni jedan brod ne uplovi u Neretvu budite sigurni da ni jedan brod više u Neretvu neće uploviti, ovo je katastrofa, jedan užas, nešto što se dosad dogodilo nije...“

Među prvih 10-tak ekipa razlika u udaljenosti bila je 20-30 metara. Dio manjih glisera bliskom i jakom plovidbom te prelascima rijeke stvarao je poteškoće većini  posada uzrokujući velike valove i nalijevanje lađa što je djelovalo demotivirajuće za same veslače. Kad se vesla u naponu snage i pored vas projuri gliser iza kojeg nalijeću veliki valovi lađa skakuće kao lišće na vjetru i istom je nemoguće upravljati čak postoji i opasnost od ispadanja nekog od natjecatelja i potapanja lađe. Da se kojim slučajem takav jedan gliser sudari s lađom, sami veslači sigurno bi uskočili u gliser i fizički se obračunali s vlasnikom, poput nekadašnjih gusara u njihovim pohodima na neprijateljske brodove. Tenzije su tada maksimalno nategnute i natjecateljima u borbi za što bolji plasman nije svejedno kad im netko prepriječi put, nakon dugih i napornih priprema i svakodnevnih odricanja.

Favoriti su se počeli izdvajati već od zgrade policije. Na izlazu iz Metkovića prema Kuli Norinskoj vodstvo su držali Domagojevi gusari-Vid za dužinu lađu ispred Rogotina, iza kojih je bio Zagreb zatim Bacina i iza njih Donjani Donji. Dobrom taktikom Rogotin je izbio u vodstvo kod Kule Norinske a Vid ih je pratio te Zagreb. Trojka je uspješno vodila utrku istim poredkom u bliskom razmaku do Opuzena. Prolaskom mjesta za zamjene (koje nisu vršili) u Opuzenu, Zagreb je počeo napadati Vid te je izbio na drugu poziciju prije mjesta Komin a isti poredak održao se do kraja maratona. Iza vodeće trojke od slijedećih posada u Opuzenu su se mijenjale samo Baćina i Stablina. Razmak među vodećim ekipama bio je mali, između Rogotina i Zagreba bio je 20-30 metara a od njih i Vida nekih jednu ipol do dvije dužine lađe. U Crnu Riku, kojom ruta maratona nastavlja nakon vožnje Neretvom, iza vodećih ušli su Donjani Donji i Baćina. Njih je u rijeci pretekla ekipa Stabline (nisu vozili u organizatorovoj lađi) koja je zaprijetila trećem mjestu Vida, prema izjavama brojnih očevidaca dijelom potpomognuti i navijačkim skuterom iz pratnje.

Uz uski 200 metara dugi kanal koji vodi u luku Ploče, natiskalo se mnoštvo navijača koji su gromoglasno bodrili sve natjecatelje. Cijelom rivom u luci također se natiskalo mnoštvo navijača što je davalo impresivnu sliku. Ciljnu ravninu ispred hotela Bebić prvo su presjekli Rogotinjani, Zagreb i treći Domagojevi gusari-Vid.

Nepoznat je razlog postupka ekipe Komina koja je stigavši u pločanski kanal oko 20.mjesta propuštala ostale ekipe ispred sebe. Ekipa Torcide nastupila je van konkurencije, neslužbeno, (nisu uplatili kotizaciju) te nisu uvršteni u poredak ekipa. Ekipa Komina-juniori nisu startali pod mostom u Metkoviću, čekali su lađare sa strane na startu a prema cilju su vučeni (pentom) i tek su promotivno odvozili na cilju. Njihov rezultat je bez plasmana.

Na sportskom centru „Močvara“ za lađare je pripremljen topli obrok i voda za piće. Po pristizanju svih posada i istekom roka za žalbe pristupilo se proglašenju pobjednika. Najprije su podijeljeni pehari trima prvoplasiranim ekipama na brzinskim utrkama u Opuzenu.

Potom su podijeljene medalje najboljim posadama maratona lađa:

Mali štit u trajno vlasništvo i brončane medalje za osvojeno treće mjesto Domagojevim gusarima iz Vida uručio je metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić-Jambo. Njima pripada i novčana nagrada od 5000 kn.

Mali štit u trajno vlasništvo i srebrene medalje za osvojeno drugo mjesto ekipi Zagreba uručio je gradonačelnik Ploča Ante Karamatić. Pripada im i novčana nagrada od 10 000 kn.

Mali štit u trajno vlasništvo i zlatne medalje za osvojeno prvo mjesto ekipi Rogotina uručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Veliki prijelazni štit Kneza Domagoja pobjednicima je uručio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske General zbora Milan Lucić. Pripada im i novčana nagrada od 25 000 kn.

Pehar za fair -play pripao je ekipi Molisse iz Italije. Sudjelovale su i dvije ženske posade: Metkovke i Gusarice Zagrebačkog sveučilišta-sastavljene od djevojaka iz čitave Hrvatske. Od inozemnih ekipa nastupila je, po treći put za redom ekipa Molisse Termoli iz Italije. Tu su još bile i posade iz drugih krajeva Hrvatske: Primorsko-goranska županija, Zagreb te Sisak.

Po završetku službenog dijela sve nazočne do kasno u noć zabavljao je pjevač Alen Nižetić. (VM)
 

Povratak na vrh stranice

 

 

FOTOGALERIJA

9.maraton lađa-foto

(uskoro)

 

ZANIMLJIVOSTI

Ekipi Gusarica Zagrebačkog sveučilišta pripao je pehar kao najboljoj ženskoj ekipi na ovom maratonu.

Ukupno je vozilo 17 istih lađa organizatora izgrađenih 2004. I 2005. godine (+).

Otkad se već treću godinu vozi u dijelom istih lađa i sa zastavama sponzora lađa, po drugi put pobjednik maratona je ekipa koja je nosila zastavu Kolinske. Prije dvije godine to su bili Donjani Donji.

 

 

 

 

         

 

©  Udruga lađara Neretve

   Mapa weba