www.maraton-ladja.hr

U Marini Betina  12 .lipnja (četvrtak) održan je sastanak sudionika svjetskog festivala mora i mornara Brest 2008. Teme sastanka su bile: izvještaj o tijeku priprema  organizatora i svih brodara za putovanje, stanje sa sponzorima, izvršenje ugovora, provjera dokumenata brodova i putovnice posada, plan polaska u Brest i smještaj u Brestu, priprema flote za festivalske aktivnosti.

Saša Lukić i Plamenko Bavčević ispred organizatora ARS  HALIEUTICE izvijestili su nazočne o trenutnom stanju priprema. Naime najviše su se zadržali na problemu prikupljanja novaca, a iako je projekt krenuo prije godinu ipol dana te podržan od Predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske a zbog neprepoznavanja veličine ove manifestacije gotovo je došlo u pitanje odlazak na ovu prestižnu smotru u kojoj Hrvatska ima privilegirani status. Istaknuli su primorske županijske turističke zajednice koje su zajedno uplatile 100,000,00 kuna iako je bio plan da svaka za sebe toliko uplati. Da bi kuriozitet bio veći, organizator istima mora osigurati paviljon čija je cijena 147.000,00 kuna, dakle u startu su na gubitku od 47.000,00 kuna. Turističke zajednice uz to za svoj program, dnevnice i slično potrošiti će znatna sredstva a oni zbog kojih se to sve i održava morati će sami sebi plaćati put da bi prezentirali Hrvatsku martimnu baštinu. ŽALOSNO!

Brodari su se izjasnili da sredstva ne mogu prikupit jer njihove aktivnosti i napori koje čine za promociju svojih krajeva pa i Hrvatske u cijelosti nisu prepoznate niti od lokalnih samouprava.  Organizator će se obratiti Vladi i Predsjedniku da pomognu svojim  autoritetima kako se ne bi dogodila bruka za Hrvatsku.

Brodovi kreću 5.srpnja iz Splita a posade 6.srpnja autobusima također iz Splita. Udruga lađara Neretve neće voziti svoju lađu već su pronašli dobro očuvanu staru lađu u obitelji Bartulović u Blacama i uz suglasnost vlasnika s istom će se promovirati u Francuskoj. U zagrebačkoj tvrtci JETO dalo se izraditi novo jedro za lađu a za trupicu je već gotovo i već se vrše pripreme s njim.