.www.maraton-ladja.hr

 

Skupština Udruge lađara

7.3.2009.

Udruga lađara Neretve održala je u Metkoviću skupštinu Udruge te je na prijedlog upravnog odbora izabrala Antu Šprlju za direktora Maratona lađa. Novi direktor Maratona lađa je dosadašnji dopredsjednik UL Neretve, dolazi iz Matijevića, diplomirani je pravnik, ima 29 godina te je višegodišnji veslač ekipe „Norin“ Matijevići.

Za mjesto direktora Maratona  bio je raspisan natječaj te je po pristiglim prijavama upravni odbor predložio skupštini Antu Šprlju za direktora.

Skupština je također izabrala i dva nova člana upravnog odbora. Naime kako su dva člana dala ostavke iz osobnih razloga, tako je bilo potrebno izabrati nova dva člana. Između 4 kvalitetna kandidata za članove upravnog odbora izabrani su Goran Kovač iz Komina, koji je bio član upravnog odbora do 2008. godine,  te Izvor Škubonja, odvjetnik iz Ploča.

Izborom direktora Maratona lađa i novih članova uprave Udruga lađara Neretve nastavlja s ozbiljnim pripremama za predstojeće aktivnosti te Maraton lađa.

Inače direktor Maratona lađa, kao i ostali članovi uprave, svoje dužnosti u Udruzi lađara Neretve obavljaju volonterski i bez ikakve naknade.

Članovi skupštine – predstavnici ekipa su obaviješteni i o pripremama Udruge za projekt „La Manche“ – pothvat u kojem bi neretvanska lađa sastavljena od veslača raznih ekipa trebala preveslati kanal La Manche između Velike Britanije i Francuske, čime bi se popularizirala Neretva i njene vrijednosti. Taj pothvat planiran je za drugu polovicu lipnja a velik doprinos projektu daje gospodin Thierre Paul iz Francuske, inače naših korijena (po majci iz Komina). Drugi veliki projekt "putevima predaka" kojim bi se lađom preveslao Jadran, prolongiran je za iduću godinu.

 

Ove godine na maratonu će sudjelovati i ekipa s Novog Zelanda sastavljena od potomaka naših iseljenika a povodom 150.-te godišnjice dolaska Hrvata na Novi Zeland. Naši "Maori" bi potom iduće godine ugostili jednu lađarsku ekipu koja bi se ogledala u utrkama njihovih waka plovila.

 

Na skupštini su nazočili i predstavnici ekipe „Vatrogaci Bjelovar“ iz Bjelovara koji ne propuštaju niti jednu skupštinu čime su pokazali koliko značenje Maraton lađa ima za njih, a tom prilikom su pozvali i Udrugu lađara Neretve na njihovu skupštinu u Bjelovar. Skupštini je naočila i predstavnica ekipe Molise iz Italije.

Udruga lađara sudjelovati će i ove godine na tradicinalnom sajmu turizma "Crotur" na zagrebačkom velesajmu od 1.-4.travnja. Također će i tri lađarske posade iz Neretve sudjelovati na drugom lađarskom kupu Grada Zagreba uz nekoliko ekipa sa sjevera. Svaka ekipa dobila je 12 audio cd-a s pjesmama maratona lađa autora Denisa Batinovića-Pekme.

gospođa Anita Lasić za ekipu Molise gosti iz Bjelovara

novoizabrani direktor maratona Ante Šprlje <<>> jubilarni cd maratona lađa