www.maraton-ladja.hr

Rogotin, 15.III.2009. -U prostorijama mjesnog Doma kulture u Rogotinu održano je predstavljanje monografije „Najtrofejniji lađari Neretve – Rogotin 1998.-2008.“ čiji je autor Nedjeljko Jerković „Žuti“, a koja, kao što joj sam naziv pokazuje, donosi prikaz povijesti lađarske ekipe Rogotina koja je na Maratonu lađa osvajala šest puta 1. mjesto, jednom 2. mjesto, a tri puta 3. mjesto čime je uvjerljivo najtrofejnija ekipa koja je ikad nastupila na Maratonu lađa i koja je obilježila prvo desetljeće maratona lađa.

Na predstavljanju monografije su kao gosti nazočili županica Mira Buconić, dožupan Ivo Karamatić, dogradonačelnica Grada Ploča Slavenka Mušan, predsjednik Udruge lađara Marko Marušić, direktor maratona Ante Šprlje, začetnik Milojko Glasović te mnogi drugi uzvanici. Svečanom tonu su doprinijeli i poznati pučki pjevači Rogotina sa nekoliko izvedenih pjesama.

U monografiji se nalaze podaci o svima koji su ikad veslali za ekipu Rogotina njihovom  broju nastupa, ali i onima koji su samo trenirali za nju, te o logističarima, kao i drugi podaci o ekipi Rogotina.  Autor si je dao mnogo truda u prikupljanju građe godinama, pregledavši skoro 50 sati video materijala i oko 2000 slika da bi vjerno mogao dokumentirati iznesene podatke. Ova knjiga tako ostaje vrijedan pisani materijal za povijest. Autor je između ostalih zahvalio i Udruzi lađara Neretve zbog pružene pomoći, dok su Mario Barbir, te Jure Vukojević posebno naglasili da je ovo vrlo vrijedno izdanje za buduće naraštaje.

Jure Vukojević je analizirajući vrijednost ove edicije posebno istakao da je ovo prva retrospektiva nekog sportskog kolektiva na administrativnom području grada Ploča te je i time njena vrijednost veća.

Inače ovo je prvi put da je izdana knjiga kojoj je tema Maraton lađa, ali sigurno ne i zadnja jer, kako smo čuli na skupu, postoje oni koji bi rado sudjelovali u izradi knjige o Maratonu lađa. Nadamo se da ćemo jednog dana s oduševljenjem čitati i takvo nešto kao što smo u Rogotinu čitali njihovu monografiju.

[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]
[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]
[Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image] [Click to enlarge image]